Det praktiske

Der er skrevet så meget om fjeldfiskeri, pakkelister m.v. andre steder, så det synes jeg ikke, der er grund til at jeg bruger tid på her. Her er et llink til Friluftsland's forslag. Pakkelister til fiskegrej må man selv udarbejde. Eller prøv at se denne fyrs vejledninger. Det er en grundig svensk vildmarksvandrer.

Käringsjön:
Käringsjön er en familiegård. Per-Roger Wiberg er den nuværende ejer, og han overtog den for år tilbage. Han bor der sammen med Kerstin Olsson. Gården har været i slægtens eje i generationer. Oprindeligt var gården et minilandbrug, der om sommeren havde samer boende (derfor de mange hytter). Lisbets, Himmelrasta m.fl. er alle gamle samehytter. Per-Roger har siden suppleret med flere hytter og moderniseret dem alle. Samernes sommerophold (skolegang) blev sløjfet i 1955 og flyttet ind til byen.

Det er et meget hyggeligt sted, og et naturligt mødested for alle på vej ind eller ud af Rogens naturreservat. Hytterne udlejes på dagsbasis eller ugebasis. Mange nøjes med at parkere bilen ved Käringsjön (mod betaling) og begive sig til fjelds herfra. Per-Roger & Kerstin udlejer også kanoer og både. Om fiskekort se mere under "Fiskevande".

Bemærk: Vejen fra Käringsjövallen er privat. Per-Roger, og hans familie før ham, har selv anlagt den, og man skal betale for at køre på den. Beløbet er minimalt og helt fair (2024 er det 50 skr.). Den er synlig på et luftfoto fra 1966 hvor den sikkert har været en rydning mere end en vej. På min første tur i 1996 var vejen lige akkurat farbar med ATV eller SUV. Der stod sklte med "Hold Ud!" etc. langs vejen. Siden er vejen blevet bedre og nogen har stjålet de oprindelige skilte (sikkert som souvenirs) men nye er kommet til!; Vejen er dog ikke god, dvs. kør forsigtigt og lad de 6 km tage den tid det tager.

Opdatering sept 24: Vejen er betydelig bedre nu, men man skal stadigvæk køre forsigtigt.

Ny vej til Rogen! I 2018 blev der anlagt en ny vej af samerne (Samebyen), der starter lidt nord for Käringsjön og går ned imellem Käringsjön og Styggtjarnan ned til Rogsbodarne. Vejen blev tilsyneladende anlagt uden offentlig høring og midt i et naturreservat til manges store fortrydelse. Til gengæld er der nu adgang til Rogen med ATV! Den er synlig på de nyeste luftfotos fra Läntmäteriet. Den er en fordel for vandrere, men naturligvis også en belastning for naturen. Motoriserede køretøjer (ATV) kan kun bruge vejen med særlig tilladelse.

Billeder

Den nye vej har rejst en gammel problematik i sameområderne, hvor samerne har en anden og mere liberal indstilling til udnyttelse af naturen end naturbeskyttelsesfolk. Samernes interesser er beskyttede og som det også gælder i fiskeriet, har de i vid udtsrækning lov til at gøre som de vil i deres oprindelige områder.

Allemandsretten (Allemansrätten)

Allemandsreten gælder overalt i Sverige, dog med visse begrænsninger. Læs mere her. Bemærk at der i naturreservater, eks. Rogen, er specielle regler.

Rogens Naturrservat

Området ligger i naturreservatet og dermed gælder specielle regler. Læg mærke til at bål er forbudt undtagen specielle steder, og at fuglefotografering også er forbudt hvis det på nogen måde kan forstyrre fuglene. Man må heller ikke sejle med motor eks. elmotor. Og man kan kun få lov til at lande sin flyver/helikpoter ved Rogenstugan og ved raststugan ved Bredåsjöns udløb. Det gælder også ved landing på isen.

Käringsjön

Drikkevand:
Det meste vand fra kilder og søer kan drikkes, dog med undtagelse af Käringsjön. Her er det kun kildens vand opstrøms kanobroen man kan drikke. Til gengæld smager det godt!

Käringsjön

Overbæringer og stier:
De markerede stier er gode efter fjeldstandard. Går man udenfor stierne bliver det barskere. Der er både små og store stier nok til at dække behovet, og har man kano sejler man alligevel så meget som muligt. Regn med at ganghastigheden er ca. 3 km/timen på god sti, og ca. 2 på dårlig sti. På de meget dårlige stier tager det længere tid. De værste gennem snævre slugter kan være proppet med myg og mitter.

Bemærk at nogle stier kun fører til en plads med både. Det er fordi de lokale bruger både som transportmiddel.

Bruger man kano er overbæringer ikke til at komme udenom. Nogle overbærnger er lette, andre hårde, og så er der de onde! Den nemmeste rute ud til Krattelsjön og vestover, går over Hån. Vi har prøvet at sejle over Kråksjön men det var bestemt ikke sjovt. Den vej tager vi ikke igen! Overbæringen fra Kärringsjön til Hån er nok hård, men alligevel relativ let. Man kan også vælge en anden rute vest for, der går over to små søer eller direkte til Øvre Hån. Per-Roger kan vejlede om de bedste ruter. De efterfølgende overbæringer mellem "labyrintsøerne" længere ude er lette. Turen med kano ud til Krattelsjön tager ca. 1,5 time. Kanohjul brugte vi ikke. Det er muligt de kan anvendes nogen steder, men der er så mange sten og bump at det nok er ligegyldigt.

Bål:
Der er forbud mod bål i hele naturreservatet, ligesom at de gamle tørfyr er fredede. Husk det! Jeg véd at bål er et must for enhver fjeldfisker, men i dette område er det forbudt, borset fra på de dertil indrettede bålpladser. Check med Per-Roger inden I tager ud. I sommeren 2018 var der i lang tid totalforbud mod åben ild i hele Jämtland Län pga. tørken.

Stikkende insekter:
Myg og mitter (knot) er uundgåelige. Det er ikke slemt i forhold til andre steder, men mængden svinger naturligvis efter vejret. Der er en del stikfluer og somme tider også store hvepse. Myggeolie er en fordel. Myggenet bruges kun af de hysteriske, men jeg må medgive, at det i visse situationer kan være afstressende at være i sikkerhed for sværmene.

Vejret:
Forvent alt! Vejret skifter forbløffende hurtigt på fjeldet. Rogens Naturreservat ligger i læ af de norske fjelde, og vender vinden, skifter vejret til hvad golfstrømmen bringer til det svensk fastlandsklima via Norge. Og hvis vinden lægger sig, falder temperaturen. Som man kan se af mine billeder oplever vi både stegende lummerhede, uvejr og efterårsvejr med strejf af frost i løbet af samme uge.

Kort: De svenske Gröna Kartan er et Must (172A Rogen), men derudover kan man via nettet hente de samme oplysninger hos Lantmäteriet. Den nye version hedder "Z59 Rogen - Tänndalen". Husk et kompas.

Vigtigt! De trykte kort udgives ikke længere, men man kan være heldig og finde dem alligevel. I dag udskriver man dem selv via : Lantmäteriet. Min Karta. Med pdf download. Kortudskrift kan også laves her: https://kartutskrift.lantmateriet.se/.

Bemærk at det ikke er geopdf. Man må selv sørge for et farveprint og evt. laminering. Hvis stærk laminering er et must, kan der købes kort her: Calazo.

Meget vigtigt: Det er blevet populært at medbringe en drone, og lave nogle flotte luftoptagelser. Men pas på! Ligesom i Danmark, er der regler i Sverige, og de er mere strikse end hos os fordi man som udgangspunkt betragter alle luftfotos som sensitive, dvs. i princippet som en trussel.

Læs mere her, så I ikke havner i problemer hvis jeres film offentliggøres: Droneregler i Sverige

GPS: En håndholdt GPS er en god investering. Jeg anvender Garmins GPSMap62sc. Der kan købes topografiske kort til Garmins produkter. For Sverige hedder de "Friluftskartan Pro v. 6" der indeholder det meste fra det topografiske fjeldkort. Kortene kan købes i Danmark på bestilling via den danske Garmin importør. Kortet er låst til dit instrument eller til hukommelseskortet. Læs mere om Garmins kortpolitik her. OpenStreetMap (og flere lignende) har også kort der dækker området. Med en Smartphone har man samme funktionalitet som en Garmin GPS og der findes flere apps der kan det samme. Uanset om man bruger en Smartphone eller en GPS, så husk ekstra strøm eller solcelle opladning. Endelig udgiver Lantmäteriet ("My Map"/"Min Karta"), Jämtlands Län og andre, apps der også har mange gode kortfunktioner. Bemærk at en app der kan rutenavigere som en bilgps, ikke nødvendigvis er noget værd på fjeldet. Vejnavigation bruger detaljerede kort over vejnettet mens en god gps til fjeldet bruger et topografisk kort, og hvis man er god, som vi var i Garmin, indlægger man stier man kan bruge til rutenavigation. Check lige det først inden man erstatter sin GPS med en Smartphone. Men ellers så prøv GaiaGPS i din Smartphone..

Kortdata: Er man kortnørd kan man hente de gratis svenske geodata fra Lantmäteriet o.a. og lave sit eget fjeldkort.

Skærmdumps fra Garmin GPSmap 62sc der viser Garmin Friluftskartan Pro.

E-mail til Thomas Vedel